O klubu

Kajak kanu klub “Jarun” osnovan je s ciljem promocije i razvoja kajakaškog športa u Zagrebu. Kajak kanu klub “Jarun” najveći dio svojih aktivnost obavlja na mirnoj vodi. Kajak i kanu na mirnim vodama je olimpijski šport na vodi u kojem se natjecatelji natječu veslajući u čamcima na određenim dionicama. Postoje dvije glavne izvedbe čamaca za ovaj sport, a to su kajak i kanu. Razlika je ta što kod kajaka svaki veslač koristi veslo s dvije lopatice, dok se kod kanua koristi veslo s jednom lopaticom. Radi bolje primjene sile uobičajeno je da kanuist za vrijeme veslanja kleči na jednoj nozi, dok kajakaš sjedi.

U odnosu na druge vodene športove koji uključuje čamce na mirnim vodama, npr. veslanje, kajakaši i kanuisti u ovom športu nemaju pokretna sjedišta niti uporišta vesala na čamcu, pa se veslo drži sa obje ruke bez oslonca na čamcu. Također, važno je istaknuti razliku između ovog sporta i kajaka i kanua na divljim vodama: ‘mirna voda’ označava dakle jezero ili drugu vodenu površinu na kojoj nema primjetnog kretanja vode niti većih valova. ‘Divlja voda’ označava brze rijeke u kojima je tijek vode zamjetan, te su prisutni valovi, brzaci, slapovi i dr.

Kajak i kanu na mirnim vodama je u programu Olimpijskih igara još od Igara u Berlinu 1936. za muškarce te od Igara u Londonu 1948. za žene. Žene se natječu u kajaku, a muškarci se natječu i u kanuu i u kajaku. Trenutno su na programu Igara slijedeće discipline (slovom ‘C’ se označavaju kanu, a slovom ‘K’ kajak disicpline):
C-1 200 m (kanu jednoklek) Muškarci
C-1 1000 m (kanu jednoklek) Muškarci
C-2 200 m (kanu dvoklek) Muškarci
C-2 1000 m (kanu dvoklek) Muškarci
K-1 200 m (kajak jednosjed) Žene
K-1 500 m (kajak jednosjed) Žene
K-1 1000 m (kajak jednosjed) Muškarci
K-2 200 m (kajak dvosjed) Muškarci
K-2 500 m (kajak dvosjed) Žene
K-2 1000 m (kajak dvosjed) Muškarci
K-4 500 m (kajak četverosjed) Žene
K-4 1000 m (kajak četverosjed) Muškarci
Na drugim natjecanjima još se sreće i kanu četveroklek (C-4), a natjecanja se održavaju i u nekim drugim disciplinama.

Što se tiče tradicije kajakaškog športa na našim prostorima važno je napomenuti da je prvi kajakaški klub u Zagrebu osnovan još 10. ožujka 1931. pod imenom kajak klub Zagreb. Kajakaški savez Jugoslavije osnovan 29. travnja 1935. godine sa sjedištem u Zagrebu, a Hrvatski kajakaški savez 26. kolovoza 1939.

Prva natjecanja na Savi počela su još davne 1927.
Iz KK Zagreb kasnije su se razvili i drugi klubovi u Zagrebu kao što je PBD “Vir”, Kanu klub “Rade Končar”, Kajak kanu klub “Brodar”. KKK Jarun je nastao kao proizvod duge tradicije upravo ovih klubova i sa ciljem i željom da se uže specijalizira za “mirnu vodu” i to na jednoj od najljepših staza u Europi i svijetu… na našem Jarunu.

Prva natjecanja na Jarunu u kajaku održana su još 1948. g. dok je Jarun bio samo savski rukavac na periferiji grada. Bilo je to prvenstvo Hrvatske održano 8.- 10. Kolovoza 1948., a vozile su se samo duge staze: 1000 m i 10.000 m.

Na Jarunu kao športskom objektu upravo su kajakaši bili prvi koji su “probili led” i privukli ostale športove i športske aktivnosti na Jarun. Godina koje se to dogodilo je 1981. kada je održano povijesno republičko prvenstvo na mirnim vodama(7.- 9. kolovoza 1981.). Toga dana je SRC Jarun krenuo u svoj pravi športski život…..

jarun_81

Republičko prvenstvo u kajaku na mirnim vodama –
Jarun 1981.